Sjukdomstankar

Standard

När jag kom hem från skolan i måndags var jag helt knockad. Och nu har jag legat nedbäddad och ätit glass i två dygn. Idag känns allt lite bättre, skönt att den tredje förkylningsomgången den här hösten till slut är över. Förra hösten när jag per definition borde ha varit sjuk hela tiden(nedsatt immunförsvar är ju ett av de vanligare symptomen på utmattningssyndrom) var jag frisk som en nötkärna. Inte en förkylning så långt ögat nådde(det kan ju iofs bero på att jag inte träffade så mycket folk och därmed minskade smittorisken…). Men denna höst, när jag mår riktigt bra igen, så har jag varit mer sjuk än någonsin. Antagligen är det jag och min kära som smittar varandra fram och tillbaka, och dessutom lyckas vi smitta våra små råttisar hela tiden, så vårt hem rungar nästan konstant av nysningar nu för tiden.

Men en hinner tänka en hel del när en är sjuk. Och titta på naturdokumentärer(ytterligare ett av mina ångest-dämpartips! Det finns inget så fridfullt som att titta på en film om korallrev en stund). Tanken som slog mig idag, när jag såg mig själv i spegeln och såg ett sunkmonster med en frisyr som mest liknar en tupé, var ett gammalt diskussionämne men som ändå är en så pass bra iakttagelse att den är värd att upprepas. Nämligen det faktumet att utseende-fixet TAR SÅ HIMLA MYCKET TID. Det är inte konstigt att folk inte hinner med mer än sig själva, att det politiska engagemanget aldrig varit så lågt som nu och att majoriteten av de jag pratar med inte har några egentliga intressen som de kan sätta fingret på. För hur skulle de hinna det när de dels lägger flera timmar varje dag på utseende såsom hår, smink, naglar och hud och om en sedan också ser till det faktum att det finns en annan press, nämligen att ha ett sjukt stort kontaktnät, ja då finns det helt plötsligt inte mycket kvar av dagen…

Jag har också, i mitt förflutna, lagt mycket tid på mitt utseende. Och jag är fortfarande långt ifrån noll. Jag duschar relativt ofta, jag fixar håret, jag klipper håret, köper kläder, funderar över klädval och målar naglarna i skojiga färger. Och ändå lägger jag så otroligt mycket mindre tid på detta än den genomsnittliga kvinnan skulle jag tro. Jag rakar mig t.ex. inte, jag sminkar mig inte, köper kläder ganska sällan, har aldrig gjort en manikyr eller pedikyr, jag smörjer inte in mig med massa olika krämer, jag klipper mitt hår hemma på 10 minuter, jag har kort hår som inte måste borstas eller inpackas eller tas särskilt mycket hand om. Jag har gjort/haft det mesta av ovanstående men har helt enkelt slutat. Och det märks skillnad. Jag behöver helt plötsligt inte längre gå upp en timme innan jag ska åka hemifrån utan 20 min räcker gott. Jag har mycket mer pengar. Framför allt eftersom inte hela min inkomst slukas av kläder och smink. Och jag har mycket mer fri hjärnkapacitet. När jag börjat bry mig mindre och mindre om hur jag ser ut(vilket inte betyder att jag inte bryr mig alls, jag är ju allt också ett offer för vår kultur) så har jag kunnat rikta alla mina tankar från mig själv, från mitt självhat och självkritik mot andra saker. Jag behöver inte alltid gå runt och bekymra mig om ifall jag ser tjock ut i den här tröjan, eller studera nya tekniker för att lägga på ögonskugga. Jag behöver inte oroa mig för frisyren eller testa nya sätt att få bort oönskad hårväxt.

Men missförstå mig rätt nu, det är inte så att all tid jag fått istället går åt till fantastiskt kreativt tänkande och politiskt organiserande, långt ifrån. Men det är ändå en intressant tanke att all denna utseendehets tar så mycket tid, tid som vi hade kunnat lägga på annat som faktiskt fick oss, både mig själv och andra, att må bättre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s